Najbardziej znany hotel Mumbaju przyciąga gości staromodną wspaniałością. Taj Mahal Palace to nie tylko najlepszy luksusowy hotel w mieście, ale także jego bijące serce.
Taj Mahal Palace został otwarty w brytyjskim Bombaju – ówczesnym Mumbaju w 1903 r. Ten legendarny luksusowy hotel, zbudowany naprzeciwko łuku triumfalnego Bramy Indii, gościł królów, dostojników i wybitne osobistości z całego świata. Dziś uchodzi za światowego lidera luksusowej gościnności. Każdy z 285 pokoi i apartamentów stanowi uderzające połączenie nostalgicznej elegancji, bogatej historii i nowoczesnych udogodnień.
Taj Mahal Palace. Zabytkowy budynek i nowoczesna wieża
Dwa zupełnie oddzielne skrzydła hotelu oferują Państwu dwa bardzo różne doświadczenia. Oryginalne pokoje Heritage w starym budynku mają staroświecki wystrój z meblami z ciemnego drewna i małymi oknami z ciężkimi zasłonami. Bardziej współczesne pokoje Tower znajdą Państwo w wieżowcu sąsiadującym z pierwotnym hotelem. Robią one większe wrażenie dzięki błyszczącym podłogom i szklanym oknom sięgającym od podłogi do sufitu. Nie mają one co prawda historycznej atmosfery, ale nadrabiają to wspaniałym widokiem i ładnym współczesnym wystrojem, a także korzystniejszą ceną.
Obie części hotelu są połączone bezpośrednio z lobby i mają ten sam wysoki poziom usług. Czekają tu na Państwa udogodnienia będące standardem dla pięciogwiazdkowych hoteli w Indiach. W pokoju czeka na Państwa ekspres do parzenia kawy i herbaty, telewizor, klimatyzacja, a także usługi lokaja.
Taj Mahal Palace. Znakomita azjatycka kuchnia
Do wyboru w Taj Mahal Palace są dwa bary i cztery restauracje. Masala Kraft serwuje klasyczną i nowoczesną kuchnię indyjską. Wasabi by Morimoto – japońskie owoce morza, Souk na dachu Tower – kuchnię bliskowschodnią, a Golden Dragon – azjatycką. Polecamy zwłaszcza tę ostatnią i jej pyszne specjały – chrupiące pierożki z krewetkami, kaczkę po pekińsku, czy okonia na parze z imbirem, chilli, szczypiorkiem i soją. Golden Dragon serwuje też najlepsze śniadanie, typowe dla pięciogwiazdkowych indyjskich hoteli, z ogromnym wyborem owoców, jogurtów, jajek, czy ciastek. Mogą też Państwo zjeść śniadanie we wschodnim stylu z chrupiącą dosą, idli i sambarem.
Taj Mahal Palace ma prawdopodobnie najlepszy basen w południowym Bombaju, najlepszą herbaciarnię, najlepszą azjatycką restaurację, i wreszcie najlepsze (choć drogie) sklepy hotelowe. Obsługa jest fenomenalna. Personel emanuje wyczuwalną dumą i radością z pracy w tym miejscu. Pomnik pracowników, którzy stracili życie chroniąc gości podczas ataku terrorystów w 2011 roku, w tym hotelowego psa Lucy, jest wzruszającym hołdem dla rodzinnego uczucia, które przenika ten wyjątkowy hotel.
ZOBACZ TEŻ: Oberoi Mumbai. Luksusowe wakacje nad Morzem Arabskim>>