Oberoi Grand znajduje się w sercu historycznej północnej Kalkuty w dzielnicy handlowej Chowringhee. Na wyciągnięcie ręki leżą tu liczne kina, targi, restauracje i atrakcje turystyczne. Polecamy wizytę w Muzeum Indyjskim oraz dzielnicy rządowej B.B.D. Bagh, dawnym sercu brytyjskiej potęgi w Indiach, której centrum stanowi imponujący Budynek Pisarzy, dziś siedzibą władz Zachodniego Bengalu. W ogromnym XIX-wiecznym gmachu hotelu kolonialna przeszłość Indii niemal wylewa się ze ścian. Mimo, że hotel znajduje się w bardzo ruchliwej okolicy, goście poczują się jak w oazie, z dala od szalonych tłumów.
Oberoi Grand. Urok kolonialnego dziedzictwa Indii
Personel, od odźwiernych witających gości po kierowników hotelu, jest grzeczny i uprzejmy. Atmosfera może być nieco chłodna, ale należy się tego spodziewać po hotelu, który jest częścią historycznej kolonialnej Kalkuty. Wyposażenie hotelu stoi na znakomitym poziomie. Duży basen na centralnym dziedzińcu zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Goście mogą też korzystać z w pełni wyposażonej, przestronnej siłownia i eleganckiego spa.
Pokoje w Oberoi Grand są kompaktowe i wygodne, a ich wystrój zawiera dużą ilość ukłonów w stronę dziedzictwa miasta. Stare druki i miniaturowe obrazy na ścianach oraz stylowe tradycyjne drewniane meble niemal przesłaniają najnowocześniejsze udogodnienia – klimatyzację, telewizor z DVD, sejf, czy minibar. Łazienki są małe, ale nieskazitelnie czyste, z wannami i lampami pasującymi do rzymskiego pałacu. Pokoje emanują cichym urokiem, którego nie oferuje wiele nowoczesnych zimnych hoteli i ochronią Państwa przed szalonym zgiełkiem ulic na zewnątrz.
Oberoi Grand. Restauracje z najlepszą kuchnią regionu
Być może najlepszą tajską kuchnię w Kalkucie zjedzą Państwo w hotelowej restauracji Raan Thai. Tu polecamy zwłaszcza yam phet yang, sałatkę z pieczoną kaczką, rambutanem i kasztanami wodnymi. Innym wspaniałym daniem jest thalay yang, mieszanka owoców morza z grillowanym homarem, rybą gotowaną na parze, szaszłykami z krewetek, smażonym przegrzebkiem i tempurą z kałamarnicy, która zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie.
La Terrace oferuje z kolei bogate menu dań kuchni międzynarodowej, indyjskiej i bengalskiej. Galouti kebab, smażone na patelni placki z mielonej jagnięciny to smaczna przekąska, która praktycznie rozpływa się na języku. Równie pyszna jest sarson mahi tikka, barramunda z Zatoki Bengalskiej marynowana z jogurtem i musztardą i gotowana w piecu tandoor. Najlepszym miejscem na drinka przed kolacją jest z kolei bar Chowringhee, który oferuje duży wybór międzynarodowych i lokalnych alkoholi oraz przyzwoitą kartę win.
W Oberoi Grand mogą Państwo również zarezerwować ciekawe wycieczki i warsztaty. Szlak Przypraw wprowadza miłośników jedzenia do subtelnych smaków kuchni bengalskiej, a Szlak Wina Indii prowadzi początkujących sommelierów w podróż przez winiarstwo subkontynentu.
ZOBACZ TEŻ: ITC Royal Bengal. Wspaniały hotel w centrum Kalkuty>>